Ova vrsta marketinškog toka će promeniti način na koji razvijate svoje poslovanje.

Praktično svako preduzeće danas koristi marketinški prodajni tok kako bi im pomoglo da organizuju i vizualizuju svoju strategiju ulaznog marketinga. Ako radite u marketingu, sigurno znate o kom toku govorimo.

Većina marketinških tokova ocrtava niz radnji koje klijenti preduzimaju od prve svesti o vašem poslovanju, preko angažovanja pa do kupovine.

Nazivi svake faze mogu se malo razlikovati, ali levak izgleda ovako:

Ovaj model omogućava marketinškim i nemarketinškim stručnjacima jasno razumevanje puta kupaca od marketinga do prodaje. Svi znaju da im je potreban marketinški levak – ali evo gde većina preduzeća greši.

Tradicionalni marketinški tok je previše jednostavan.

 • Tradicionalni model marketinškog prodajnog levka je lak za razumevanje i naširoko ga koristi većina marketinških „gurua“. Međutim, njegova jednostavnost može biti sopstvena slabost. Ovaj osnovni marketinški prodajni levak ne obuhvata mnoge puteve koji vode do konverzije ili šta se dešava nakon konverzije.

  U stvarnosti, vašim marketinškim procesima nedostaje mnogo informacija kada svi putevi vode ka konverziji i izostavljaju jasan put za ono što se dalje dešava. Ovaj model zaista ima smisla samo ako je vaš poslovni cilj da napravite jednu prodaju bez naknadnih radnji. Privlačenje novog kupca može koštati i do pet puta skuplje u poređenju sa zadržavanjem postojećeg — pa zašto biste se oslanjali na tradicionalni marketinški levak kada planirate svoju marketinšku strategiju?

  Tradicionalni marketinški levak ne daje smernice za ono što se dešava nakon što se izvrši prodaja. Kako da izgradimo bolje odnose sa ovim klijentima? Kako da pretvorimo kupce u promotere našeg brenda? Nakon konverzije potencijalnog klijenta, ključne faze uspeha kupaca daleko su od kraja.

  Ključne faze koje treba razmotriti i podržati u vašim marketinškim naporima nakon prodaje treba da uključuju:

  • stalno obrazovanje klijenata o vašim drugim uslugama ili poslovnim ažuriranjima
  • napori za zadržavanje postojećeg kupaca
  • podsticanje kupaca da usvoje vaše usluge u svoju strategiju visokog nivoa i postanu promoteri vašeg brenda

Vaš marketinški levak treba da ima „motor“ na dnu za recikliranje kupaca.

Marketing tokovi su neverovatno korisni alati za organizovanje tipova sadržaja koje stavljate na tržište i identifikaciju publike za koju su ovi delovi sadržaja najrelevantniji. Ali uz ovaj tok vam nedostaju ključne razlike koje su vam potrebne da biste bolje razumeli svoje klijente nakon što ostvare konverziju.

Evo kako možete da ažurirate tradicionalni model da biste bolje služili svom poslu. Zamislite motor koji se nalazi ispod vašeg marketinškog levka. Ovaj motor podstiče vašu prodaju stalnim recikliranjem kupaca kroz levak. Dok se potencijalni klijenti pretvaraju i ulaze u vaš marketinški ekosistem, sada možete iskoristiti ove klijente da:

 • testirajte novi marketinški sadržaj da biste videli kako konverteri reaguju na njega
 • ojačati svoj odnos sa svojom publikom i bolje razumeti interese potrošača
 • edukujte svoje klijente o tome kako da izvuku najveću vrednost od rada sa vama

Koristeći uvid u to kako vaši klijenti reaguju na vaš sadržaj, možete osporiti pretpostavke koje ste napravili o svojoj marketinškoj strategiji. Možete da odredite koje ličnosti reaguju na koje vrste sadržaja, stvaraju prilike za povećanje prodaje i podstiču kulturu klijenata koji žele da vas upute na svoju ličnu mrežu.

Marketinški tokovi imaju mnogo više potencijala da donesu korist vašem poslovanju od jednostavnog dobijanja potencijalnih klijenata da bi se obavezali na prodaju. Možete da koristite bilo koje prikupljene uvide da biste ponudili personalizovana iskustva, kružili sadržaj visokog učinka kroz marketinški levak pre konverzije radi testiranja i na kraju efikasnije komunicirali sa svojom publikom. Kada dođete do kraja levka, posao se tu ne zaustavlja. Trebalo bi da se pitate: „Šta ćemo sada?“

U zavisnosti od vašeg poslovanja, možda će vam trebati više od jedne vrste marketinškog levka.

Proširujući svoje razumevanje tradicionalnog marketinškog levka, možete lako da proširite svoj pristup na segmentiranje publike kako biste se kretali kroz više prodajnih tokova.

Svaka vaša podpublika ima svoje jedinstvene cikluse kupovine, tačke bola, ulazne tačke i ishode. Odbacivanje konvencionalnog modela marketinškog toka omogućava vam da bolje vizualizujete i prilagodite svoj sadržaj svakoj od ovih kategorija publike, dok istovremeno identifikujete nedostatke u njihovom iskustvu uključivanja.

Korišćenje više tokova znači da „ispadanje“ potencijalnog klijenta iz jednog toka nije potpuni gubitak. Umesto toga, to je prilika da se klijentima predstavi sadržaj iz drugih tokova kako bi se izmerilo njihovo interesovanje i na kraju ih premestili u marketinški tok koji je najviše u skladu sa njihovim bolnim tačkama i željenim ishodima. Na kraju krajeva, korisnici mogu biti zainteresovani samo za jedan aspekt vašeg poslovanja. Zasipajući ih sadržajem do kojeg im nije stalo o samo šteti vašoj vezi na duge staze.

Na kraju, nedostatak odgovora korisnika treba posmatrati kao odgovor. Možda je za vašu razmenu poruka potreban posao ili možda ponuda koju im dajete nije u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima. Samo testiranjem i remiksovanjem vaših procesa možete zaista razumeti kako da se najbolje povežete sa ovom publikom u bilo kom obimu.

Vaš prodajni levak mora uzeti u obzir vašu dugoročnu poslovnu strategiju i ciljeve.

Nova valuta je privukla pažnju. Preduzeća koja pobeđuju su ona koja zahtevaju vreme i interesovanje svojih klijenata ispred ekrana, pa je od ključne važnosti identifikovati šta klijenti žele.

Dva marketinška toka koja smo naveli iznad su mnogo efikasnija od tradicionalnog modela jer ne samo daju potencijalne klijente. Umesto toga, oni identifikuju vrste sadržaja za koje su ti potencijalni klijenti zainteresovani i daju im više toga. Nudeći sadržaj koji je direktno u skladu sa interesima vaše publike, postižete mnogo: pokazujete da razumete želje i tačke bola vaših kupaca, gradite poverenje u odnose sa klijentima i uspostavljate svoj brend kao autoritet.

Na kraju krajeva, ono što vam ovi marketinški tokovi omogućavaju je da prilagodite bogatije iskustvo brenda za potencijalne klijente u vašem sistemu. Jer kao što znate, to su sjajna iskustva koja se završavaju prodajom.

Želite pomoć u mapiranju strategije marketinškog toka? Pozovite nas! Uvek nam je drago da pomognemo.